22. aprill 2010

lipiku jõud

on kokkulepe, selline üleilmne, et üht sorti paberilipik on maksevahend. selline, mille saad, kui teed tööd (või investeerid edukalt või saad riigitoetust - teiste teenitud raha) ja mille annad kui soovid midagi muud saada. noh, näiteks leiba või riiet selga.
mul on viimasel ajal kombeks lastega jalutades panna pähe klapid ja mp3-st kuulata ööülikooli jutte. hariv ajaviide selline. ja sealsetes loengutes oli üks, mida juhtusin kuulama paar päeva tagasi - Johansoni ja Lauritsa loeng teemal unenägu, unelaul ja autorikaitse (otselink->) põnev. eriti jäi mulle meelde näide Iiri pubist (või oli see Šoti oma), ühesõnaga pubi, kus ennemuiste käisid inimesed lõbusalt aega veetmas. kohalikud sellid mängisid oma võimete kohaselt pilli ja tundsid elust lõbu. siis aga tulid inglise ärimehed, omandasid pubid ja panid omad sõnad maksma. interjööri ei muudetud, joogivalikut ka mitte, ainus mis muutus oli suhtumine muusikasse. muusikutele hakati tasu maksma. ja mis juhtus? praeguseks on elav muusika asendunud suure TV-pildiga. kõikjal. kusagil enam ei mängita elavat muusikat. sest autorikaitse nõuab oma ja pillimehed tahavad ka hirmsat pappi.
hämmastav fenomen, aga täiesti usutav, et nii ongi. rahaline tasu tapab loomingu. ja seda mitte ainult muusikavallas.

teine lugu paberilipiku jõulisusest. Arctic korraldas kampaania 8 nädalaga supervormi. idee - kogu kleepse kleepsuraamatusse (kokku vaja 40tk) ja auhinnaks lisaks muudele häädele asjadele 8nädalane maksuvaba suvi. no ja siis on osad trennid nö topelt-tasuvad - kahekleepsutrennid, enamus siiski 1kleepsuga ja jõusaalis käies ei saa üldse miskit. idee muidugi õilis - panna rahvas rohkem trenni tegema. aga mis minuga juhtus? kleepsuraamat sai nagu omaette eesmärgiks, jõusaalis ma nagu enam ei käigi - muidu ei jaksaks 4korda nädalas rühmatrennis käia.. nii et ma veedan klubis isegi vähem aega kui enne - ainult trenni ja sauna ja koju. enne ikka sõtkusin jõusaalis ka tunnike pea iga trenni eel.. kahju kohe. aga noh - nii kui 40 kleepsukest kokku saan, siis tuleb/saab eesmärgiks taas tõsta iseenda kere :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar