12. juuli 2011

aiaotsingud

teadagi, et Tallinnas alla kolmandat eluaastat ei ole munitsipaalasutusse asja, kui ilmakodanik just ei ole mõned kuud enne sündi kolme kohta sappa pandud.
kuna aga Harald tundub seltsiv ja seltskonda jumaldav inimesehakatis olevat, siis tahaks teda sellest sügisest kuhugi kollektiivi regulaarselt käima saada. see aga eeldab vanematelt mõningast eeltööd. arvuti taga mõnedki foorumid läbi loetud, kolm-neli asjakohast asutust üles märgitud, asusime neid läbi käima - oma silm ikka kunn.

lastehoius A käisime juba üle kuu aja tagasi. enne viimast köharallit, kohe peale seda, kui mul oli õhkõrn lootus tööle saada. hoid asub kolmekordse maja teisel ja kolmandal korrusel. treppide ees ilusti turvaväravad, garderoob esimesel korrusel. garderoobiks rivi nagisid, igal lapse nimi peal - armas:)
Suviselt hõredamas hoius oli tol päeval 15+ last (küsimuse peale palju teid täna on, sain ebaleva vastuse 13.. ei, 15, mõned veel tulevad, kokku peaks täna olema 17) hoidjaid oli samamoodi - 3, ei, 4, või oli veel üks? käis vilgas siblimine. osad lapsed olid jalgupidi narivoodites, neid käis siis meile koha tutvustaja korrale kutsumas. mähkmemajandus polevat probleem - mähkmed on kohapeal olemas ja kuuluvat hinna sisse. Harald oli aga võlutud mänguasjadest ning mulle lehvitamata kadus ta mängutuppa (ühte neist kolmest... või neljast?). hoidjad olid nii lahked, et küsisid - soovite kohvikusse minna? Ma olin küll pisut ehmunud poja ükskõiksusest ja kiirest minekust, kuid kui maja- ja arvepidamise kohta kõik teada saadud oli, otsustasin külastada kõrvalasuvat kaubanduskeskust.
Kuigi kasvatajale sai antud telefoninumber, siis kanaemana olin enne kahe tunni möödumist tagasi. poja oli vahepeal aktiivselt kaasa löönud võimlemistunnis (mis on nö avatud - ka ilma lastehoius kirjas olemata külastatav) ja nüüd oli koos kõikide lastega (arv 15 ja 20 vahel) õuealal. õueala (see on osutunud mu friik-küsimuseks aiaotsingul) on suhteliselt pisike, seda täidab liivakast, mõned puud ja ümbritseb, minu jaoks puusani, madal, kahe lapselukuga väravaga, aed. mõlemal pool on ka maja parkla, kuid need väravad on avatud kogu aeg. muidu ju armas ja tore, aga koht ise asub ühel tallinna tuiksoonel - kahelt poolt vuravad mööda suured veokid ja tihedam liiklus.


koht B-d käisime vaatamas eelmisel nädalal. lastehoid asub kesklinnas, elumajade rajoonis, väikese tupiktänava alguses, viimase ehitusbuumi ajal ehitatud pisikese hoovialaga kortermajas. lastehoiuks on kohandatud kolmetoaline avatud köögiga korter esimesel korrusel. garderoobi küsimus pole lahendatud - laste riided on kodusel koridorinagil. lapsi on hoius maksimaalselt 11, hoidjaid kaks. seekord oli suhe 7:2. hoiutädiga lobisesime pikalt lastekasvatamise teemadel, samal ajal kui Harald tuustis tagatoast (võiks suurte autode garaažiks nimetada) välja oma lemmiklelu - pealeistutava kopa!
kaks väiksemat tuba on sügisest kasutusel magamistubadena (praegu vaid üks neist), suurem - elutuba nii mängu- kui õppimise- kui söögitoana. seda, kas teevad ise süüa või ostavad kusagilt, unustasin küsida. last valveta hoidu jätta esimesel korral ei pakutud, nagu hiljem taipasin - hää seegi, et mängima lubati ;) Suured, maast-laeni aknad tekitasid küll mõnusa avarustunde (avatud küll vaid järgmise maja hoovi, aed poole meetri kaugusel), aga kui Harald neid prõmmima hakkas, tekkis minul hirmuhigi palgele - mis siis saab, kui käes juhtub olema mõni tugevam mängukann? Potitamine lubati lahkelt selgeks õpetada - sügisest pidada nooremaid lapsi veelgi liituma, nii et üheskoos kasvades ka õpitakse.
õue kulgemine toimus läbi ühiskoridori, kiiremad lapsed jooksid röömsalt välisukseni ja jäid seal ootama. üks kasvatajatest tõi järele pisut virilaks muutunud tüdrukutirtsu ja andis teada, et täna on meid siis seitse pluss üks. teine tädi loendas vist midagi teistmoodi ja nii nad seal mõne minuti arvutasid, kas kuus pluss üks või seitse... sel ajal tahtis üks teine majaelanik õue pääseda, kuid oli sunnitud (suht kannatlikult) ootama kuni kiired lapsed ukse küljes rippumise ära lõpetavad.
õueala, mis suuruselt oli ehk samasuur kui hoius A oli kahest küljest piiratud aiaga (ja pisikese murulapikesega), ühest küljest majaga, kuid neljandast küljest avatud parklale. parkla ja tänava vahel oli aga autodele mõeldud latt, mille alt kaheaastane vabalt tänavale pääseb. minu shokk oli piisavalt suur, et ilma küsimusi esitamata, viidates hilisele kellaajale (nu, tegelt oli kell 11...) oma lapse kaenlasse haarasin ja minema tuiskasin.

lastehoid C-d külastasime täna hommikul. hoid asub samuti tiheda liiklusega tsoonis, kuid privaatsust tekitab üle-inimese kõrgune (plekk?)aed, mille värav, tundub, et tavapäevadel käib suisa lukus. teine aed ja värav enne lastehoi sissepääsu olid madalamad. ja väraval ma ei leidnud lukku - ainult link.
lastehoiuks on kohandatud kolmekordne eramaja. igal korrusel kaks ruumi - keldris garderoob, kus igale lapsele on oma kapp! ja suurem dushinurgaga wc, esimesel korrusel söögi- ja köögiruum ning magamistuba, teisel korral kaks ruumi, millest üks alates sügisest nö õpituba. kõik trepid on turvatud turvaväravatega, koridoris on ka esik - kaks kinnist ust enne väljumist.
oma aianurk oli võrreldes eelmistega avar - sinna mahtus batuut, kaks kiike, liumägi, liivakast ja suur varjualune, kus hoiti mänguasju.
suure aga-na saab nimetada suhtelist paindumatust - kui on ette nähtud kaks päeva nädalas hoius käia, siis saavad need olla kindlad nädalapäevad (vähemalt nii sain ma vestlusest kasvatajaga aru), tundus, et osad voodi- ja kapikohad on nö topelt kasutuses - üks päev ühele, teisel teisele lapsele. ja kui septembris hoiukohta tahame, peaks arvestama augustis alustamisega - septembrist tahtjaid rohkem, kes ees see mees...
kasvatajaga väga soojale jutusoonele ei sattunudki, usun, et seepärast, et olime tulnud varem kui kokku lepitud ja sattusime laste söögiajale. arusaadav, et lasteaia igapäevarutiini sisse sadades ei saa kasvatajaga tund(e) lobisedes veeta.

arendavad tunnid -
A: on olemas terve aastaplaan, mis sisaldab muusikat, loovtunde ja ka akrobaatikat erinevatel teemadel kuude lõikes.
B: päevas tunnike - muusikat, mesterdamist või ettelugemist/kuulamist
C: igas päevas kaks tundi teemadel - muusika, keskkond, keel ja kõne, kunst, liikumine

rahast ka -
A: kaks päeva nädalas hoius - 180€ kuus, toiduraha 2,7 päevas.
B: 8 korda kuus 228€; toiduraha 2,25 päevas
C: kaks päeva nädalas - 190€, toiduraha 2,5 päevas
kuutasust saab tagasi 106euri tallinna toetust..

tundub et esialgu jääb valikuks C, kui suurima õuealaga turvatuim paik mu kahele läheneva noormehe jaoks. või teab keegi soovitada põhja-tallinna-kristiine-kesklinna kandis veel mõnda paremat hinna-turvatunde suhtega lastehoidu?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar