28. veebruar 2010

lisatoidu andmise järjekord

allergilisele imikule ja väikelapsele - Eesti variant.

- sellise pealkirjaga lehe sain allergoloogilt. mille järgi siis Harald nüüd ja edasi sööma peab.
selle kohaselt võiks lisa andma hakata 6ndast elukuust. eeldusel muidugi, et rinnapiim on lapse senine toit. allergoloog leidis RPA-lapsele ka omad plussid - vähemalt ei ole siis ema kaudu allergeene tulemas ;)
novot. tabel ise teavitab, et meie võime süüa: (kõik keedetud): kõrvits, suvikõrvits, brokoli, lillkapsas, maguskartul; puuviljadest keedetuna: pirn, virski, aprikoos, nektariin, mustikas, jõhvikas ja punane sõstar ja banaan (hämmastav, kui palju vööramaa vilju); teraviljadest riis, hirss, mais, tatar; lihalistest lammas, kalkun, jänes, part
seniproovituist jäävad üheksandat elukuud ootama kaalikas ja õun ning aasta täitumist jäävad ootama porgand ja kartul.

9-12 elukuul soovitatakse tutvust teha:
oder, rukis, kaer, pruun- ja metsik riis; asparaagus, avokaado, kapsas, brüsseli kapsas, peet, rabarber, roheline uba, kaalikas, kurk lehtsalta, melon, rohelised maitsetaimed; ploom, ananass, viinamari, õun (keedetult) rosinad, must sõstar, pohl, astelpajumari, karusmari kreek ja murakas; lihast kana, vasikas, loomaliha, kani ja metsloomade liha.

12-24 elukuul lisanduvad - nisu (sh manna); roheline hernes, spinat, sibbul, roheline sibul, küüslauk, igasugussed oad, porgand ja kartul; vaarikas, maasikas, melon, mango, dattel ja kirss; sink, sealiha, kala ja munakollane; õlid, mandel; lisanduvad ka piimatooted - maitsestamata jogurt, hapupiim, juustud, hapukoor, poepiim, kitsepiim ja sojatooted;

teise eluaasta täitumist jäävad ootama kõik muud köögiviljad, sh tomat, piprakaunad, tsilli, paprika ja seller; kõik ülejäänud puuviljad, sh kiivi ja tsitruselised; lihadest kõiksugu molluskid, munavalge, vorstid-viinerid; piimatoodetest kõik nimetamata, sh jäätis, värske lehmapiim, hallitusjuustud ja topsijogurtid, ka kõik pähklid ja shokolaadid jäävad ootama 2. eluaasta täitumist.

ehh, eks peab näpuga järge ajamas käima:)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar