24. jaanuar 2009

Orfeus ja Erydice

kui lesbipaar?!
kes oleks võinud arvata, et iidsele legendile saab selliseid nüansse lisada. kuigi.. miks mitte!? kui ennemuiste võisid lavalaudadel näidelda vaid mehed, siis nüüd olid KÕIK peategelased naised. eranditult. ei ühtki meeshäält väljaspool koori. lugu iseenesest nagu ikka - abikaasa kaotanud Orfeus halab ja talle juhatab teed ingel Amor - läbi hädaoru ja põrguväravate saavad armastajad kokku.
kui ma olin pihta saanud, et Baruto-mõõtu daam esindab Orfeust murdsin ma poole ülejäänud ajast pead - milline võiks välja näha Erydice. jah, kui hiljem googeldades leidsin, et antud ooper olla olnud viimane, mis kirjutet kastraadile, sain rollivalikust aru.
sellest hoolimata. muusika -võrratu, tants-erakordne, lauluhääled... peaaegu et liiga hää et tõsi olla. maa peale tõi vaid fakt et HD osutus mitte high vaid half definition'iks - asi hakkis. pilt hüples, aegajalt tekkis helisse lõtke. aga nagu öeldud - muidu olekski liiga hää olnud:)
ning etenduse lõpetas keskeas gay-produtsendi-koreograafi lavalehüpe mida saatis kõhupeki välgatus. see oli nii tavatu, et isegi eesti tuim publik ahhetas ;)

3 kommentaari:

  1. Anonüümne25/1/09 11:28 AM

    Saavad kokku... ja kaotavad teineteist taas, kui Orfeus ei suutnud tagasi vaatamata minna ja lihtsalt uskuda, et armastatu talle järgneb.
    Nüansikorras. Me panime E.ga selle näite testika armukadeduse peatükki - mõttega, et armastus eeldab nii suurt usaldust, mis võidab kõik sisemised kahtlused.
    Lee

    VastaKustuta
  2. ee... mul ei ole küll müüti käepärast, kuid konkreetsest käsitlusest jäi mulje(see võis olla petlik ka seoses keele vähese valdamisega), nagu oleks tegu olnud Erydice-poolse armukadedusega-siunas ja kiunus Orfeuse tuimust niikaua, kuni viimane tema poole vaatas; - ikka on eit süüdi selles, et ta taadilt liiga palju tahab (kuldkalakese muinasjutt). samas võib-olla, et see (et peategelane polnud "süüdi") oligi põhjus, miks amor ja jumalad eesotsas lavastajaga loole häppi-endi andsid...

    VastaKustuta
  3. urr, minu viga. Eurydike ikka.

    VastaKustuta