4. august 2008

kangelased

Ma nägin eile filmi zorrost (Banderase, Zeta-Jonesi ja Hopkinsiga - hääd osatäitmised, lobe vaatamine) ja täna käisime vaatamas batmanist (Christian Bale ja Heath Ledger'iga - kah lobe vaatamine, mõne hea pöördega. filmi peamine pluss, võiks öelda, oli see, et ei kuvandatud maailma mustvalgeks...). lisaks settub minus nädalavahetusel kuuldud jutud mõnede kotkaristide saamislugude kohta. ja need kõik vormuvad mõnedeks küsimusteks. näiteks
- miks on vaja kangelast?
- kas piisab väljamõeldud kangelasest? tegelikult on ju praegusel ajastul, kus ajakirjandus on vaba, kerge teha kellestki kangelane. pole muud vaja kui pisikest stoorit selja taha, täpset ajastust, õige veidi veidi vedamist, veidike ülepaisutamist ja voila - (positiivne) kangelane on sündinud! seda tehakse päevast päeva. ma usun. kuid
- kas see on eetiline?
- kas tõde püsib peidus?
- kui kaugele saab minna kangelaste tegemisega?
just tegemisega. kui tegelikku tõde teavad vaid väljavalitud käputäis ja pööblile söödetakse kangelane, et "rahvas rahul oleks".
- miks siis on pööblile kangelasi vaja?
- mis nad kangelasega teevad, löövad risti?
kui ta juba pole risti löödud, siis kindlasti. võimalik, et just ristilöömiseks. sest massid vajavad kõneainet. vajavad adrenaliini.
kallis kaasa tulistas peale filmi kusagilt kuuldud tarkuseteraga - "single man is wise, people are dumb" - üks inime on tark, kui tarku palju on, on nad kokku rumalad. lisaks veel, et mass on alati julgem, kui üksik isend eraldi võttes. nii et kui ühel pool on rumal ja julge pööbel, siis teisal on tark ja arg inime. kurb, kuid fakt.
ja veel küsimusi kangelaste vallast -
- kuidas tunnevad võltskangelased end ise oma nahas? kui nad teavad, mis tegelikult juhtus. ok, batmanis sai "kangelane" surma, aga tegelikus elus ei pruugi see nii hästi lõppeda... kuidas nad suudavad aktsepteerida rahva heakskkiitu, teha nägusid, kui nad teavad, et tegeliku töö tegid ära teised? ei tea. ja siiralt loodan, et ma ei saa seda kunagi teada.

tegelikult ma tean vastust. vastus on võim. need, kes on kangelase taga, kes on ta esile tõstnud, saavad (säilitavad) võimu. niisama lihtne see ongi - poliitika - tee rahvale etendust ja tõsta esile head (olgu siis jutumärkides või ilma) nende endi seast, ja inimesed usuvad, et (käesolev) valitsus on õiglane. hea. väärib oma rahvast.
jah, väärib küll - ja siin on jälle üks point, miks mitte valida. milleks olla ettur masinavärgis, kui võid seda jaburdust kõrvalt vaadata. asju isiklikult võtmata (ma andsin talle/sellele erakonnale hääle, aga nemad...). kainet mõisutst säilitades. või vähemalt seda püüdes.

pildid: http://snarkerati.com/
ja http://allmoviephoto.com

1 kommentaar:

  1. Anonüümne5/8/08 9:58 PM

    Lause kõlas nii: "A person is smart. People are dumb, panicky animals and you know it."

    "Men In Black" oli see film, kus Tommy Lee Jones ütles Will Smith-ile seda siis, kui Will arvas, et inimestele peaks tulnukatest rääkima, nad saaksid aru, nad on ju targad.

    Kummaline jah, kuidas suvalised sõnakillud mällu talletuvad.

    VastaKustuta