18. märts 2010

klassikaline pilates (ja mõned küpsised)

Pilates on süsteemne treening, mis on nime saanud oma looja, Joseph H. Pilatese järgi. Pilatese süsteemi põhieesmärgiks on kerelihaste tugevdamine, lülisamba stabiliseerimine ning füüsilise ja vaimse tasakaalu saavutamine. Pilatese treening esitab kehale uue ja põneva väljakutse, sillutab teed maksimaalsele tulemuslikkusele.
Pilatese tehnika tundmine on hea rühi alus, mida on võimalik rakendada igapäevaelus, jälgides oma kehahoiakut nii seistes, istudes, raskusi tõstes kui jõusaalis treenides.
Pilatese harjutusi sooritatakse alati kindlas järjekorras, lihtsamalt keerukamatele. Rõhk on asetatud treeningprotsessile ning harjutuse kogemisele.
Pilatese põhimõteteks on keskendumine, keskendamine, kontrollimine, õige hingamine, liigutuste täpsus ja sujuvus.
Treening on turvaline, kuna harjutusi sooritatakse võimlemismatil ning treening ei koorma liigeseid.

Pilates:

- treenib tervet keha, kuklast kandadeni
- ergutab vaimu

- parandab rühti
- parandab vereringet, tugevdab hingamis- ja närvisüsteemi
- parandab painduvust
- tugevdab süvalihaseid
- maandab pingeid
- leevendab seljavalu

loe edasi siit->

vot sellises trennis käin igal neljapäeval kui vähegi võimalik. parandan keha ja vaimu ja seljavalu. pinged on ju niigi maandatud kahe röömurulliga lustimisest päevad läbi:D
klubis treenitakse klassikalise Pilatese järgi. selles saab minna samm sammult raskemate harjutusteni. minusugusel treenimata põmmpeal ongi tark ikka tasa ja targu alustada - kõigepealt käisin paar kuud start-tundidest, kus anti aimu - mis loom see vastu vaatab;), siis algtasemetundides paar kuud ja nüüd juba mõned head kuud sellises, mida nimetatakse "üleminekuga L1". treeningkavas on veel L2 ja L3 - nende poole vaadatagi veel ei julge;) pildil (pilt pätsatud siit->) on üks viimatiõpitud harjutusi.
treeningtund on (eriti võrrelduna igasugu aeroobikatega) suhteliselt stabiilne ja rahulik - sobib minu meelelaadiga. samas aga mitte nii painduvust ja eelnevat kogemust/eeldusi nõudev kui jooga ja mitte nii liigestele käiv ega mingit kava järgiv kui body-balance. treener on meeldiv, asjalik ja konkreetne, ta käib aeg-ajalt asendeid parandamas ja juhendab kindlakäeliselt aina edasi ja edasi.
õige pilatese tunni tunneb ära sellest, et kümnendaks minutiks on selg märg. on korra juhtunud, et tulin trennist ja riided ei olnudki läbivettinud, siis oli untsus päev - L1 trenni olid eksinud kaks inimest, kel eelnev tee käimata ja tõmbasid harjutuste tempo ja intensiivsuse raksuga maha.
tihti olen tundnud, et appii! miks ma siin ole?! -nii raske! võiks ju kodus seepi vahti!, või pilte sorteerida, või laste keskel lebotada.. aga ei, järgmisel nädalal olen tagasi ja mõnikord mõtlen umbestäpselt sedasama. eriti hull oli see täna - eile ostsin kaasale kaeraküpsiseid. selliseid mõnusaid võiseid.. ja pistsin pooled täna lõunat tehes nahka. ja paar tundi hiljem tundsin, kuidas poleks pidanud sööma - jalg ei tõuse ja kõht on kui vati sees! endale meelde jätmiseks - trennipäeval söö tervislikult ja möödukalt!

pilatesega olevat nii, et peale 10 trenni näed enda keha muutumas, peale 20 trenni näevad teised seda muutust ja peale 30 trenni on sul sootuks teine keha.
mul on vist paar korda 30st puudu. ja võin öelda, et nüüd tunnen end pisut paremini, olen pilatesest sõltuv (jõulude ajal jäi kaks nädalat vahele ja selg kohe valutama!) ja üks viimastest komplimentidest kõlas - sa oled kohe poole õhem, kui aasta tagasi! - kas ma olin tõesti KAKS KORDA nii jäme kui praegu!?? - minu kriitilise pilgu all on arenguruumi küll ja veel..

2 kommentaari:

  1. See, mis nende kordade kohta lubatakse, et 30 korraga saad uue keha, see on küll täitsa tõsijutt. Mul oli enne lapsi raskekujuline pilatese sõltuvus kuskil 2 aastat ja selle näiliselt üldse mitte trenniga sain omale lõpuks ometi kolmekümbiselt sellise keskkoha nagu juba koolipõlvest peale olin unistanud. Muude trennidega see ei õnnestunud.

    A no, kui nüüd keegi mind sunniks jälle trenni minema, selja pärast peaks küll. A energia puudub totaalselt et kuskile välja veel ennast vedada...

    VastaKustuta
  2. kui keegi oleks mulle 1,5 aastat tagasi öelnud, et kle, aasta pärast ei oska sa ilma trennita elada - ma oleks ta välja naernud - mul pole aega!, mul pole tahtmist, viitsimisest rääkimata!
    energia oma kere väljavedamiseks tuleb ju trennist endast! aga eks sa tead seda juba varasemast :)

    VastaKustuta