27. märts 2009

teekond või tulemus?


viimasel ajal on mul paar küsimust peas keerelnud. iseasi muidugi, kas need on õiged küsimused - st kas neile üldse vastuseid ongi. või õigeid vastuseid.

mis on olulisem, kas teekond sihini, või tulemus? kas remontimine kui tegevus või tulemus - parem interjöör? kas teekond võib olla sama meeldiv kui tulemus? võib ju arvata, et paljusid teekondi ei saagi nautida - nt mida sa naudid teeremondist kui see sinu argipäeva küllastab asfaldihaisu ning hullu müraga!?
või kes see ikka niiväga triikimist naudib? või nõudepesu (milleks siis pesumajad ja nõudepesumasinad, eksole;))...
kuid... kui püüda nautida teekonda samavõrd kui tulemust oleks elu palju-palju elamisväärsem. ja tegelikult. nautimise juures ei olegi oluline, kas sulle selle tegevuse kui sellise juures midagi üldse meeldib, - püüa vaid mõelda, et sa ei hakka virisema. hoia aga sihti silme ees ja rühi edasi. ütle endale, et sulle meeldib see tegevus ja püüa näha positiivset mida see teekond, see tegevus sinu ellu toonud on... (aknapesu juures nt füüsiline tegevus ja värske õhk).

teisalt jäin ma ükspäev mõtlema, et tegelikult koosnebki elu vaid pisematest ja pikematest teekondadest. väiksematest ja suurematest eesmärkidest. tulemustest. ja kui võtta hetk ning vaadata enda ümber, siis on võimalik näha positiivset poolt olemas olemiseks ja stardipakku edasi rühkimiseks ja järgmiste eesmärkide jaoks. see mõttekild libises mu peas, kui ma vaatasin oma kallist kaasat, kelle süles nurrusid kaks kassi, taamal oli taustaks veel hea inimese südamega kootud triibuline kaltsuvaip... tulemusi tuleb nautida osata. ka neid väiksemaid.
teekond on samuti tähtis. esteks kindlasti seepärast et teekonnata ei oleks tulemust. teiseks võib paljudel kordadel teekond olla tähtsamgi. teekond kui õppetund. kui võimalus saada teadlikuks elu tegelikest eesmärkidest. teekonna üle vingumine ei tee seda paremaks. seevastu ilusamaks mõtlemine teeb tuju paremaks. üks hää tuttav on mõnda aega koristajana töötanud; ta on ikka meenutanud toonaseid aegu ja imestanud, et miks teised seda tööd ei hinda - tuleb ju vaid teistele head teha ja kui seda röömsal meelel teha, lendab töö kiiremini kui ninavingus.
lisaks veel... alustades teekonda ühe sihtmärgi poole, võid sa leida end hoopist teist "liblikat" jahtimas. seepärast meeldivad mulle need tundmatud metsa- ja rabarajad. ei tea, ega olegi täpset eesmärki mida otsida, lihtsalt võtad iga järgmise käänaku taga olevat rabalaugast enesestmõistetava ja värskena.

ja tegelikult on elu zen...

2 kommentaari:

  1. Kui suure osa oma elust - teel olemise siis - me hülgaks ning väärtusetuks kuulutaks, kui rõõm vaid eesmärgihetkele reserveeritud.

    VastaKustuta
  2. täpselt. ja kui tähelepanelikumalt enda käitumist vaadelda siis võib näha neid võimalikke rõõmuhetki, mida täie teadmatusega ise ära lörtsime...

    VastaKustuta