2. veebruar 2009

õed-vennad

nädalavahetusel sai oldud ühes väga toredas seltskonnas. teemaks muuhulgas õed-vennad. perekondlik sotsiaalvõrgustik ja selle olulisus inimese kasvamisel, arenemisel ja ka vananemisel.

mõned märksõnad jäid meelde. näiteks - seda, kas mul on õdesid-vendi või kuipalju mul neid on jmt me ei saa valida. see oleks justkui kahjatseda - miks ma küll Hispaaniasse ei sündinud! või näiteks tulevikku. ikka see ilus vana tõde - ära nuta taga seda, mida sa muuta ei suuda. mis pole sinu võimuses teisiti teha - sellega tuleb kohaneda.

inimestel on erinevad rollid. läbi elu. need tunduvad paika pandud olevat juba lapsepõlvest - vanemad pesakonnast õpivad vastutama juba varases nooruses. nooremad suuremast seltskonnast saavad sõuda teiste "kiiluvees"; olgu see siis edasiviiv või sügavikku kiskuv. nagu kõikjal gruppides on ka perekonnas oma rollijaotus - kellelt oodatakse tarkust, kellelt südikust; kes oskab rohkem manipuleerida, kes on seltskonna "süda"... ja need rollid on meil kõigil kaasas lapsepõlvest. perekonnast. õdede-vendade hulgast. näitena - viielapselise pere pesamuna sai koolis kergemini läbi - sest õed-vennad on ju nii tublid, küllap temagi saab:) või siis - vanim kahest õest tunneb end siiani vastutavana. ka siis kui ta on mõnes võõras seltskonnas. ka siis kui tema ise üritust ei organiseerigi.

sotsiaalvõrgustiku puudumine - aga mis siis, kui lapsel polegi õdesid-vendi? olgu siis tervislikel või muudel põhjustel - lihtsalt elu on nii kujunenud. siis on seda last kandnud kõik need rollid - ta on nii pailaps kui ka pahategija. ta on nii eestvedaja, kui järelsörkija. ei saa ju öelda et see oleks halb, või hea, kas parem või halvem kui paljulapselises peres kasvamine... lihtsalt teistsugune. küll aga jäi mulle mulje, et üksi kasvavad lapsed on kui metsatukast eemal kasvavad puud - neil on rohkem ressursse - nad ei pea võistlema vanemate tähelepanu pärast, neil ei ole vaja trügida, et end tõestada. neil ei ole vaja vireleda huumusepuuduses ja neil pole vaja tõestada evolutsiooniteooriat - et tugevam võidab parema väljavaate päikesele.

pilt pärit siit->

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar