3. juuni 2008

katseklaasiviljastamine - In Vitro Fertilization

ma lugesin kõigepealt postimeest-> ja siis vaatasin intervjuud ansipiga ja eilset reporterit-> ja siis sattusin lugema nipitirit. kõigepealt üritasin meelde tuletada - kunas valimised hakkavad? vist mitte niipea... siis vahutasin siin-seal veidike. ja nüüd arvan, et peaks siingi veel vahutama - saab südamelt ära.

jah, mina olen see inimene, kelle järgmine bioloogiline laps tuleb kas katseklaasiviljastamisel (võeh kui kole sõna) või ei tule üldse. ehk ütlete - mine parem kohe lastekottu järjekorda - teate, esteks ma tahaks oma mehele kinkida bioloogiliseks isaks olemise rööme. alates koos rasedaks olemisest kuni läbi sünnitusvalude ja kasvatusteaduste ülikoolini välja. ja muidugi, tahaks ise ka veelkorra, teadlikumalt planeerinuna, seda imelist teekonda läbida. ja teiseks - ega sealt lastekodustki niisama lihtsalt neid lapsi ei anta. paberimajanduse elaks ehk üle, aga lihtsalt pole nn vabasid lapsi- EV eelistab potensiaalsetele lapsendajatele bioloogilisi vanemaid. ükskõik siis kui hoolimatud. alles see oli, kui imiku ilma hooleks jätnud naine ta lihtsalt tagasi võttis... ja anti ka, sest pole ju alust, et mitte anda.

veel viidatakse, nagu oleks vigased ise süüdi oma vigades. võimalik, et on kunagi valesid otsuseid tehtud. täiesti võimalik. aga siinkohal - visaku esimesena kiviga see, kes on ise ilma süüta. kas tõesti on kusagil olemas inime, kes pole teinud elus ühtki viga??
ja kui ka on, siis neid on hirmselges vähemuses. et siis nendele peaksime edaspidi andma kogu oma rahanatukese, et nad saaksid end tervena tunda.

IVF on ravi haigusele. olgu see haigus siis naisel või mehel. olgu see haigus siis kaasasündinud või eluviisidest põhjustatud, või hoopis ebaselgetel põhjustel tekkinud - niisamati nagu enamus meie haigustest. ei ole ju nii, et saad kõha siis ja ainult siis kui käid -15 kraadise külma ja tuulise ilmaga ilma sallita ringi. samamoodi ei ole selged ja üheselt määratletavad viljatuse põhjused. ja jutt nagu oleks viljatus kaasaja haigus on ju hoopis jabur. kas polnud see mitte Tammsaare, kes Kõrboja perenaist vaagides sel teemal arutles? kas polnud mitte piibli vanas testamendis Lea ja Raahel, kes samade probleemide ees seisid???

siis veel oli see jutt, et miks saab Elite kliinik kümneid miljoneid. et miks nuumata miljonäri kaugast. IVF-iga tegeleb eestis neli kliinikut. kaks neist on nö riiklikud - Tartus naistekliinik ja Tallinnas ida-tallinna keskhaigla. neljas on Nova Vita. jah, elite on kõige kallim neist. ka patsiendile. või siis... eelkõige patsiendile! kuid riigi käest (usun) saavad nad ühe protseduuri kohta samapalju raha kui teised kliinikud. sest see raha on kindlaks määratud.
ja võtkem siis pragmaatilisemalt seisukohalt - raha. Ansip eile reporteris ütles - riigieelarves on ette nähtud 50milj IVF heaks. (sry pole kontrollinud kas IVF v viljatusravi) ja võttes statistika - aastas sünnib eestisse 300 kehaväliselt viljastatud last. lihtne matemaatika teeb sündinudlapse "hinnaks" 166tuhat. kas te tõesti arvate, et laps ei too seda raha tulevikus riigikassasse tagasi!??!. kas tõesti usute, et oleks odavam aastaid ülal pidada neid pensionäre kel pole lapsi ega lapselapsi, kes neid rasketel aegadel aitaksid?

mulle üha enam ja enam tundub, et selleteemaline teavitustöö on poolik. seepärast, kallid sõbrad - küsige. küsige ükskõik kui jaburaid küsimusi tahate. püüan vastata. püüan vastata sellest vaatenurgast lähtudes, mis siit - seestpoolt paistab. sest meeldetuletuseks isiklikust rajast - olen teinud kaks nö täisringi protseduuri (siis alates rakkude kasvatamisest kuni siirdamiseni). mõlemad ebaõnnestunud katsed. oma viljatuse algpõhjuse arvan olevat kunagise spiraali kasutuse - sealt mu kolgata tee algas - läbi tsüstide, juhaliidete, IVFi ja emakavälise raseduseni. arstid on küll kinnitanud, et spiraal ei põhjusta tsüste, kuid arvatavasti ei oleks toona opereerida vaja olnud, kui poleks seda rasedusvastast vahendit kasutanud. lahtisest operatsioonist tekkisid liited ja liited ummistasid ainsa allesjäänud "jumala poolt loodud loodusliku tee" rasedaks jääda. kas ma tõepoolest seepärast ei väärigi teist ja enamat last, et ma julgesin tahta paremat elu? et ma julgesin planeerida oma saatust ja perekonda??

ja lõpetuseks - lõpetage palun see lahmimine ja alusetu süüdistamine a'la "ise oled süüdi", kui te asjadega kursis ei ole. käin suht tihedalt läbi inimestega, kes on sarnased kui mina - viljakusprobleemidega. ja enamus, ütleks julgelt 90protsenti neist ei ole julenud seda oma lähedastelegi kurta. sest nad kardavad hukkamõistu. kardavad, et neid süüdistatakse milleski, mida nad teinud ei ole. kardavad, et nende probleem võib astuda nende sõpruse ja heade läbisaamiste vahele. kardavad, et teevad oma avameelsusega oma veel eostamatagi lapsele liiga. nad kardavad kivinenud arusaamisega inimesi. samasuguseid kui on Ellamaa ja nipitiri.

4 kommentaari:

  1. Seda sa juba tead, et ma esindan maailma, mis ei poolda ainult tavameditsiini vaid otsib seletusi nii siit kui sealt.

    Kui teadmatus on see, mille alusel võib inimest süüdi mõista, siis tõenäoliselt on enamus neid kes rasedaks ei jää ise süüdi.
    Pesukaitsmeid võib kasutada MAKSIMAALSELT neli tundi, samuti hügieeni sidemeid, tampoone ainult eri juhtudel ja lühikeseks ajaks samuti stringe. Erinevatel põhjustel põhjustavad nad naistel põletikke, mille tagajärjeks võib olla lastetus.
    Antibeebibipillide tarvitamine 7-10 aastat põhjustab viljatust.
    Seebi ja nahahooldusvahendite kasutamine intiimpiirkonnas võib põhjustada sealse keskkonna probleeme.
    Lisaks toitumine ja muu keskkonnast tulenev.

    Kui ma kunagi soovitasin sul, et äki lähed mõne alternatiivterapeudi juurde, siis nüüd ma ei julgeks enam ka seda soovitada.
    Üle kümne aasta praktiseerinud terapeudid püüavad võimalusel vältida viljatus probleeme. Nende kogemus on näidanud, et paar saab küll lapse, aga sageli lähevad nad lahku.
    Sellest ka mõte, et mis siis on tegelikult viljatuse põhjus.
    Ma olen rääkinud ämmaemandaga, kes on kokkupuutunud steriliseeritud naisega, kes pärast seda on lapse saanud, loomulikul teel.
    Miski ei ole võimatu, kui mõlemad pooled tõesti tahavad last. Vähemalt elu näitab seda.

    VastaKustuta
  2. Anonüümne5/6/08 11:05 PM

    Teie tulevasel lapsel saab olema kaks maailma parimat lapsevanemat ja hulk sõpru, kellele tuleb õhtuti kojuminekut meelde tuletada.
    Pean teile pöialt!

    Tiina

    VastaKustuta
  3. hämmastav jah, kui vähe meile räägitakse uudsete hügieenivahendite varjukülgedest. seda seebi värki kuulsin keskkooli ajal - sellest saati pole rohkemat kui vett kasutanud. selles piirkonnas.
    keegi, kes targem, peaks rohkem teavitustööd tehtama, selles vallas.

    eks jah, kõik on võimalik. eks näis, mis eluke toob. loodetavasti ei vii meid lahku ei rasestumine ega mitmekordsed katsed. ja veelkord - tänud kaasaelamast ning vabandust, kui tol möödund korral sulle vb liiga järsult vastasin.

    Aitähh, Tiina, heade soovide eest.

    VastaKustuta
  4. Mul oli oluline, et sa pärast seda minu õuele kommenteerima tulid ja ära ei kadunud :))

    VastaKustuta