1. jaanuar 2008

piparkoogitegu

retsept piltides. aastapärast võiks vaja minna.

kõigepealt mesi. retseptis kirjas 1,5dl, fariinsuhkrut vaja 2dl valan siis fariinsuhkru mõõdunõusse ja mediteerin pisut pärnumaalt pärit meepüti ees. kuipalju võiks olla neljandiku jagu väiksem kogus? mesi on tihke, ei saa teda valada...
lõpuks lisan tükikese (murda saab suure noaga) veel. ja siis igaks juhuks veel tükikese. ja siis veel. sest head asja ei saa ju olla liialt palju!? igal juhul tuleb mesi kuumutada keemiseni :

seejärel lisada keevale meele fariinsuhkur. nagu mainit' 200dl. segades (ikka puulusik vmt) keeta kuni suhkur sulab ja siis veel veidi, et ikka ilusasti pruuniks saaks see möks.
vahepeal otsi teise käega üles maitseained. retseptis kirjas: 2tl kardemoni, nelki ja kaneeli. lisaks pisut pipart ja 0,5tl soola. allolev pilt pole mõeldud ühegi tootja reklaamiks.
kui magusained juba ilusasti keevad, siis poeta juurde ka või. kirjas 250gr. leidsin külmikus olevalt paki peal kirjas - 175gr, dooh, mõtlesin ja surasin paar supilusikatäit margariini otsa.
kui või ilusasti sulanud (ärge unustage segamist!!!), siis on maitseainete kord. mm.. ja piparkoogilõhn jõuab viiendale korrusele!seejärel tõsta pott tulelt ja poeta aknalauale jahtuma.
vahepeal tuleb maadelda korrusmajas jõulupuhkustega seotud vaaritamistest tekkinud ülepingega - mõnedki korrad lööb elektri välja. maadleb küll peamiselt kallis kaasa peakilbis kaitsmetega. ja mul jääb tänada vaid meie pere taiplikust gaasipliidi ja-ahju soetamisel köögiremondi ajal.
siis lisame midagi, mida selles retseptis ette nähtud pole, aga reklaami viiti - ega hea asi head asja ei riku. nii et ühe apelsini riivitud koor:
tuleb lisada jahtunud segule:
siis vispelda mukakogus. mina harrastan kõiki retsepte ringi teha, nii ka siin on kolme muna vaht:
ja lisa suhkru-mee-või-maitseainete segu:
ning siis purustatud pähklid (jahvatatud mandlite asemel):

ja muidugi jahu koos sinna segatud soodaga: jahuga juhtus umbes sama, mis meega - mõõtsin välja täpse koguse. ja siis panin kogu majas oleva nisujahu sinnaotsa. ikka jäi pisut väheks.
edasi sega nii palju kui jaksad ja kaasa ka kodakondsed piparkoogitekku (sest mida rohkem segada, seda muredamad koogid tulevad):
järgnevalt, kasutades oma kõiki nelja kätt, suru tainas kilekotti (et ei võtaks öö jooksul külmikuhaisu sisse ja et külmikus pesitsevad vorstid ei maitseks hiljem piparkoogiselt) ja jäta külmikusse seisma. vähemalt 24h:aga mis edasi? tavaline piparkoogitegu. küpsetamine samm-sammult oli mul ka piltidel, aga miski päkapikk on need pildid kuskile ära pannud. kui ma neid enne üles ei leia, siis saab järgmisel aastal uued pildid teha:D:) peamine erinevus poetaignaga küpsetamisel oli, et sellele taignale võis vabalt panna jahu juurde - koogid ei ilmutanud jahustumise märkigi:D:)

muide, retsept ise on siin->

2 kommentaari: