7. jaanuar 2007

niquitin vs nicorette

et kumba siis eelistada? vat ei tea.
kogemused -
nicorette määrib. otseses mõttes. tal on liim miskine "naljakas" - jätab mustad liimijäljed plaastri ümber, kui see maha võtta. peale paariminutilist höörumist dušši all tuleb maha. plaaster on "nahavärvi", kirjakesega peal - et kõik ikka näeksid millega tegu:P
niquitin ei jäta jälgi. on läbipaistev, aga plastik millest ta tehtud on on kangem.
Plaastrid kleepuvad tavaliselt hästi enamike inimeste nahale. Kui juhuslikul
(?) plaaster ära tuleb, siis paigaldage uus plaaster uude karvadeta naha piirkonda.
arvatavasti pole mina siis enamik inimesi...

toimeaine sisaldus:
nicorette -5,10 ja 15mg/ 16 tunniks sisaldavad vastavalt 8,3, 16,6 ja 24,9mg nikotiini.
niquitin - 7, 14 ja 21mg/ 24 tunniks nikotiinisisaldust pole märgitud. ja tegelikult ajab see segadusse. kas nicorett on kangem kui tema konkurent? või ikka pole. kui 21mg peag jaguma 24x tunniks, kas siis seda on rohkem või vähem kui 15mg-ses nicorette plaastris, millel on märgitud 24,9mg nikotiini??

mõlemad infolehed manitsevad suitsetamist täielikult lõpetama. mina seda ei suutnud. seni olen elus veel.
niquitini ravilehelt leidsin kummalise koha ... kui täiskasvanu võib valida vastavalt tarbitavale suitsukogusele kas 6+2+2
või 6+2 nädalane raviskeem, aga ravi ei tohiks kesta kauem kui 10 nädalat siis
Noorukitele vanuses 12-17, tuleb kasutada sama 3-astmelist raviskeemi, mis täiskasvanute puhul, kuid et andmeid on vähe, võib nikotiinasendusravi selles vanusegrupis kesta kuni 12 nädalat.
no mida...

üleannustamise korral lubavad mõlemad peavalu, uimasust, kõhuvalu, iiveldust, oksendamist, kõhulahtisust, suurenenud süljeeritust, higistamist, kulmishäireid ja nõrkustunnet...
lisaks loetletule lubab nicorette kõrvaltoimetena muidugi plaastrikoha paistetust ja punetust, aga ka südamepekslemist ja unetust.
Niquitin on kõrvaltoimete suhtes põhjalikum - terve tabel mis kui tihti juhtuda võib. nii saame teada et kuni 1 kümnest patsiendist võib kogeda ebanormaalseid unenägusid, unetust, peavalu, pearinglust, iiveldust...
1-100st kuni 1-10 patsiendist lubatakse närvilisust, värisemist, südamepekslemist, hingeldust, köha, seedehäireid, kõhukinnisust - lahtisust, suurenenud higistamist, valu ja väsimust...
väga harva lubatakse ülitundlikkust, halba enesetunnet
(muhha, et muudel juhtudel on enesetunne hea, aga lihtsalt kõht lahti?), gripilaadseid sümptomeid ning dermatiiti (eesti keli põletik)

jeah, kuidas ma elus olen? kui isegi teaks. kõikide nende peavalude, gripilaadsete tunnete ja
halbade unenägudega? aga tähtsam on vist meeles pidada, et kogu see nikotiinihulk mis plaastri kaudu verre tuleb tuleks nii kui nii. läbi kopsude, sigarettidest.


ühelt infolehelt leidsin targad read mis hoiatavad sõltuvuse eest neistsamadest plaastritest. väidetavalt olla sellest sõltuvusest lihtsam vabaneda... eks paistab... sinnamaale jõuan ma kõige varem nelja nädala pärast (veebruari alul). seni on kuur läinud oma rada pidi - alguses 15mg-ne nicorette, nädalat 5, siis nädal 14mg-st niquitini, nüüd püüan 10mgse niccorette'ga läbi ajada. vb tahan endalt liiga palju?
kuidas enesetunne? pole hullu. ainult pooled mõtted käivad sigareti ümber - enam polegi kolmveerand, või nagu alguses - kõik mõtted suitsu/nikotiini ümber. peavalu pole eriti tihdam kui tavaliselt. esimesed kaks nädalat tahtis köha kopsud ära viia, iiveldust pole olnud. lähedased on kõik mitu korda heasse kohta saadetud. kui keegi mittesuitsetava minuga üldse elada või koos tööd teha tahab, peab neile au andma. huvitav, kui kaua nad vastu peavad?...

4 kommentaari:

  1. Anonüümne26/1/09 11:52 PM

    Aitäh info eest.

    VastaKustuta
  2. Anonüümne21/1/12 11:24 AM

    njaa, mul on praegu kolmas päev plaastritega ja ma hea meelega keeraks plaastri rulli ja tõmbaks ära :D

    VastaKustuta
  3. Anonüümne20/5/13 5:49 PM

    Hmm, mul ei läinud plaatreid ega muudki vaja, et päevapealt maha jätta. Ja muide plaastrid on paremad, sest seal ei ole muid keemilisi ühendeid, k.a. vingugaas, tõrv jne, mida sa endale kopsudesse kogud.

    VastaKustuta
  4. nüüdseks olen kuus aastat puhas olnud. jah, nende aastate peale olen ca 3-4 korda sigareti tõmmanud, aga mitte rohkem.
    julgen soovitada - tehke järgi, või vähemalt püüdke - puhtam kodu, kopsudest rääkimata, kokkuhoitud eurod, parem enesetunne, paranenud lõhnameel - see on seda väärt!

    VastaKustuta